ΡΙΝΟΛΟΓΙΑ (RHINOLOGY)

 

Η ρινολογία είναι το τμήμα της ωτορινολαρυγγολογικής ειδικότητας που ασχολείται με την συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων της μύτης και των παραρρινίων κόλπων (ιγμορείων) που εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο με δυσχέρεια ρινικής αναπνοής όπως: φλεγμονές ρινός, αγγειοκινητικές ρινίτιδες, παρεκτοπίσεις ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία ρινικών κογχών, πολύποδες ρινός, ρινορραγίες, διαταραχές και απώλεια όσφρησης, οξείες και χρονίες ρινοκολπίτιδες (ιγμορίτιδες).

 

ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΡΙΝΙΚΩΝ ΚΟΓΧΩΝ

Οι ρινικές κόγχες ειναι σωληνώδεις, μακρόστενοι σχηματισμοί, που βρίσκονται στο εσωτερικό της μύτης (3 σε κάθε πλευρά) και υγραίνουν, θερμαίνουν και φιλτράρουν (καθαρίζουν) τον εισπνεόμενο αέρα. Οι ρινικές κόχγες και ιδιαίτερα οι κάτω ρινικές κόγχες είναι πολύ σημαντικές για την σωστή ρινική αναπνοή.

Υπερτροφία σημαίνει αύξηση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών και συμβαίνει σε περιπτώσεις ρινίτιδας (αγγειοκινητικής ή αλλεργικής), σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου και σε χημικές ουσίες, κατάχρηση τοπικών ρινικών αποσυμφορητικών και χρόνια παραρρινοκολπίτιδα. Όταν η ρινίτιδα είναι συνεχής δημιουργείται μόνιμη υπερτροφία και πρόβλημα με την ρινική αναπνοή.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες αντιμετωπίζονται επιτυχώς με φαρμακευτική αγωγή (κορτιζονούχο σπρέι και χάπια, αντιισταμινικά). Όμως σε μερικές περιπτώσεις δεν παρατηρείται ανταποκρίση στην αγωγή, οπότε συζητάμε πλέον για τη χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματός. Μια από τις σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζεται συχνά είναι η καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες, ‘Coblation’. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και είναι σύντομη και αναίμακτη. Όλη η επέμβαση γίνεται στο εσωτερικό της μύτης, χωρίς να αφήνει κάποιες ουλές εξωτερικά και ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στο σπίτι του, χωρίς πόνο. 

ΣΚΟΛΙΩΤΙΚΟ ΡΙΝΙΚΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ

Το ρινικό διάφραγμα είναι από τους βασικούς ανατομικούς σχηματισμούς της μύτης και χωρίζει τη ρινική κοιλότητα στις

δύο ρινικές θαλάμες. Το διάφραγμα μπορεί να στραβώσει λόγω τραυματισμου στην μύτη (από κακώσεις της μύτης

κατά τον τοκετό, στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή

ακόμα και κατά την ενήλικη ζωή). Οι περισσότεροι ασθενείς παραπονιούνται για δυσχέρεια ρινικής αναπνοής μονόπλευρα

ή και αμφοτερόπλευρα, συχνούς πονοκεφάλους,

υποτροπιάζοντα επεισόδια παραρρινοκολπίτιδας, επίμονες

ρινίτιδες, ακόμα και αιμορραγία από τη  μύτη (επίσταξη). 

H θεραπεία είναι καθαρά χειρουργική και

πραγματοποιείται μετά το 18ο έτος της ηλικίας του

ασθενούς. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική

αναισθησία και είναι μία εντελώς ανώδυνη επέμβαση όπου η

διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται μεταξύ των 30-45 λεπτών. Ο ασθενής μπορει να αναπνεύσει αμέσως μετα το τέλος της επέμβασης. Δεν αλλοιώνεται ούτε αλλάζει το σχήμα της μύτης, ούτε και υπάρχουν κάποιες τομές ή ουλές εξωτερικά. 

ΠΑΡΑΡΡΙΝΙΚΟΛΠΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΡΙΝΙΚΟΙ ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ

Παραρρινοκολπίτιδα είναι μια φλεγμονή ή μόλυνση των παραρρινίων κόλπων η οποία συνοδεύεται από  πονοκεφάλους, βήχα, ζάλη, αιμορραγία από την μύτη, ενοχλήσεις στα αυτιά, εκκρίσεις από την μύτη, οσφρητικά προβλήματα και έντονο μπούκωμα. Η οξεία πυώδης παραρρινοκολπίτιδα τις πιο πολλές φορές συνοδεύει ή ακολουθεί το κοινό κρυολόγημα. Από την άλλη, η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα είναι η παρατεταμένη φλεγμονη/μόλυνση των παραρρινίων κόλπων που μπορεί να συνοδεύεται από την ύπαρξη πολυπόδων. 

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις σχηματισμοί που αναπτύσσονται στην ρινική κοιλότητα και στους παραρρινίους κόλπους. Οι λόγοι που δημιουργούνται παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Το 1/3 των ατόμων που έχουν πολύποδες έχουν και άσθμα. Συνήθη συμπτώματα είναι η μπουκωμένη μύτη, αναπνευστικές δυσκολίες, παχύρρευστες ρινικές εκκρίσεις, αλλοίωση ή εξαφάνιση της όσφρησης και πονοκέφαλοι. 

Στις περιπτώσεις αποτυχιας της φαρμακευτικής θεραπείας στις πιο πάνω περιπτώσεις ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση γίνεται με ολική νάρκωση και με χρήση ενδοσκοπίων-κάμερας-monitor, η διάρκεια της είναι περίπου 40 λεπτά με 2 ώρες ανάλογα με το πρόβλημα. Ταυτόχρονα μπορεί να γίνει διόρθωση του διαφράγματος και επέμβαση στις ρινικές κόγχες.

ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ (ΕΠΙΣΤΑΞΗ) ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ρινορραγία ή επίσταξη ή ονομάζεται η αιμορραγία από τη

μύτη, που μπορεί να προέρχεται από κάποια τοπική βλάβη

της μύτης (από τραυματισμό ή επέμβαση) ή να οφείλεται

σε κάποια γενικότερη νόσο. Είναι σημαντικό πέρα από την αντιμετώπιση της αιμορραγίας να διερευνάται πάντα η

αιτία που την προκάλεσε. Χωρίζεται σε πρόσθια (συνήθως

στο 90% των περιπτώσεων) και οπίσθια ρινορραγία

και παρουσιάζεται και στα δύο φύλα, σε όλες τις ηλικίες, με μεγαλύτερη συχνότητα στα παιδιά.

 

Η αντιμετώπιση είναι αρχικά συντηρητική από τον

ασθενή τον ίδιο, με πίεση με το δάκτυλο της αιμορραγούσας

πλευράς της μύτης, τοποθέτηση πάγου στην ράχη της μύτης

για αγγειοσύσπαση και τοποθέτηση ενός κομματιού από

βαμβάκι μέσα στο ρουθούνι που αιμορραγεί, αφού επαλειφθεί με λάδι, βαζελίνη ή κάποια ειδική κρέμα. Αν οι ενέργειες αυτές δεν βελτιώσουν την κατάσταση, μπορεί ο ιατρός να τοποθετήσει επιπωματισμό (γάζες, ταμπόν ή ειδικό αιμοστατικό μπαλόνι) στην αιμορραγούσα πλευρά της μύτης.

 

Εάν παρόλα αυτά δεν αντιμετωπιστεί η ρινορραγία, μπορεί με τοπική αναισθησία να γίνει καυστηριασμός των αιμορραγούντων αγγείων με χημική (νιτρικός άργυρος) ή θερμική (διπολική διαθερμία ή laser) καυστηρίαση και σε περίπτωση οπίσθιας αιμορραγίας να πραγματοποιηθεί απολίνωση του αιμορραγούντος αγγείου (συνήθως της σφηνοϋπερωίου αρτηρίας) στο χειρουργείο, με ενδοσκοπική τεχνική.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Προκαλείται από αλλεργική φλεγμονή, δηλαδή από υπερβολική αντίδραση του οργανισμού, στα αεροαλλεργιογόνα χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων όπως φτερνίσματα, ρινική καταρροή, κνησμό και φαγούρα στην μύτη και ρινική συμφόρηση. Συχνά εμφανίζεται μαζί με την αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το άσθμα, ωτίτιδες, ρινοκολπίτιτδα (ιγμορίτιδα) και ρινικούς πολύποδες.

'Αλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά την αλλεργική ρινίτιτιδα είναι στοματική αναπνοή, οπισθορρινική καταρροή, βήχας, ρινορραγία, μαύροι κύκλοι και οίδημα κάτω από τα μάτια, κούραση, υπνηλία, πονοκεφάλοι και ευερεθιστότητα. Στον κάθε ασθενή μπορούν να εμφανιστούν όλα ή μόνο κάποια από τα παραπάνω, με την βαρύτητα της κλινικής εικόνας να διαβαθμίζεται από ήπια σε σοβαρή.

H διάγνωση γίνεται στο ωτορινολαρυγγολογικό και το αλλεργιολογικό ιατρείο με κλινική εξέταση της μύτης και αλλεργιολογικές δοκιμασίες (skin prick test, αιματολογικές εξετάσεις). Ο εντοπισμός του υπευθύνου αλλεργιογόνου επιτρέπει να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες αποφυγής αλλά και να οριστεί η διάρκεια της θεραπείας.

​Όσον αφορά την θεραπεία, πρώτο μέλημα είναι η απόφυγη του υπεύθυνου αιτιολογικού παράγοντα (αλλεργιογόνου). Διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και κυρίως κορτιζονούχα σκευάσματα σε σπρέι ή από το στόμα και αντιστιμινικά. Επίσης, αποσυμφορητικά και αντιλευκοτριενικά φάρμακα είναι επίσης χρήσιμα στις περιπτώσεις αυτές. Τέλος, η ανοσοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που στρέφεται κατευθείαν εναντίον του αλλεργιογόνου και ουσιαστικά απαλλάσσει τον ασθενή από την χρήση φαρμάκων.