ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ  (PEDIATRIC ENT)

 
 
 

ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΕΚΤΟΜΗ

Οι αμυγδαλές είναι δύο μάζες ιστού που βρίσκονται στον φάρυγγα και αποτελούνται από λεμφικό ιστό. Ο λεμφικός ιστός συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων μέσω της παραγωγής αντισωμάτων. Παρόμοιος ιστός συναντάται και στα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) και τη βάση της γλώσσας. Οι κύριες ενδείξεις αφαιρεσης των αμυγδαλών είναι οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις (αμυγδαλίτιδες) και τα αποφρακτικά συμπτώματα, ροχαλητό με υπνικές άπνοιες. Ανάλογα με την ένδειξη μπορεί να γίνει ολική ή μερική (συρρίκνωση) των αμυγδαλών. Στην κλινική μας εφαρμόζεται και η τεχνική της κυτταρόλυσης με ραδιοσυχνότητες (Coblation), μια από τις πλέον σύγχρονες επεμβάσεις στις αμυγδαλές και με πολλά πλεονεκτήματα.

ΜΕΣΗ ΕΚΚΡΙΤΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΩΛΗΝΑΚΙΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ

Τα σωληνάκια αερισμού, επίσης γνωστά και ως σωληνάκια τυμπανοστομίας ή grommets, τοποθετούνται σε παιδιά και ενήλικες για:

- θεραπεία των υποτροπιάζουσων λοιμώξεων του μέσου ωτός

- παρουσία υγρού στην τυμπανική κοιλότητα (μέση εκκριτική ωτίτιδα

- δυσλειτουργία της ευσταχιανής σαλπιγγας (αίσθημα πίεσης στο αυτί που μπορεί να προκαλέσει και βαρηκοΐα).

Η τοποθέτηση τους ειναι απλή και γρήγορη και γίνεται διαμέσου μιας μικρής τομής στην τυμπανική μεμβράνη.

ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΔΕΝΟΤΟΜΗ

Τα κρεατάκια λέγονται και αδενοειδείς εκβλαστήσεις, βρίσκονται στο ανώτερο σημείο του φάρυγγα, εκεί όπου επικοινωνεί με τη μύτη (ρινοφάρυγγα). Αποτελούνται από λεμφικό ιστό, όπως και οι αμυγδαλέςέ και παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τους στην παιδική ηλικία από 4-8 ετών. Όταν τα κρεατάκια είναι μεγάλα σε μέγεθος, έχουμε τη λεγόμενη υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων, η οποία προκαλεί δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, στοματική αναπνοή, ροχαλητό και υπνικές άπνοιες. Επίσης, μπορεί παρατηρηθούν συμπτώματα σιελόρροιας, ξηρότητας στο στόμα, ανορεξίας, υπνηλίας και κακής απόδοσης στο σχολείο, ενώ τα μεγάλα κρεατάκια μπορεί να οδηγήσουν και στην παρατεταμένη παραμονή υγρού στα αυτιά. Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων θεραπεύεται με την χειρουργική τους αφαίρεση υπό γενική αναισθησία και διαρκίε συνήθως 15 λεπτα. Μπορεί να συνδυαστεί και με αμυγδαλεκτομή.

ΚΥΣΤΗ ΘΥΡΕΟΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ

Αυτή η κύστη ειναι μία συγγενής ανωμαλία του τραχήλου και αντιπροσωπεύει τη δεύτερη πιο συχνή αιτία διόγκωσης του τραχήλου στην παιδική ηλικία (μετά την συνηθισμένη λεμφαδενίτιδα που συνοδευει λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού στα παιδιά. Κατά την εμβρυική ανάπτυξη φυσιολογικά ο θυρεογλωσσικός πόρος εξαφανίζεται. Στην περίπτωση παραμονής του, σχηματίζεται μία κύστη ή και συρίγγιο στην περιοχή της μέσης τραχηλικής χώρας, μεταξύ της γλώσσας και του θυρεοειδούς αδένα. Είναι συνήθως μία ανώδυνη, στρογγυλή, ομαλή, ελαστική διόγκωση μεγεθους περίπου 1-3 εκατοστών και εντοπίζεται ακριβώς πάνω από το λεγόμενο 'μήλο του Αδάμ'. Η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική και πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και αφαίρεση της κύστης μαζί με το λεγόμενο 'υοειδές οστό'.

ΒΡΑΓΧΙΑΚΕΣ ΚΥΣΤΕΙΣ

Η βραγχιακή κύστη είναι μια εκ γενετής ανωμαλία κατά την οποία μία μάζα αναπτύσσεται στην μία ή και στις δύο πλευρές του τραχήλου (λαιμού) ενός παιδιού ή ενήλικα και δημιουργείται κατά την διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σαν ένα στόμιο (συρίγγιο) το οποίο κατά διαστήματα ενδέχεται να μολυνθεί και να παρουσιάσει πυώδη έκκριση. Η διάγνωση μιας βραγχιακής κύστης γίνεται εύκολα με την κλινική εξέταση και από το ιστορικό του ασθενούς, ενώ επιβεβαιώνεται με υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία του τραχήλου. Η θεραπεία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση εξαρχής των συμπτωμάτων μόλυνσης της κύστης με αντιβιοτικά και κατόπιν, αφαίρεση της μάζας με ολική αναισθησία.

ΑΓΚΥΛΟΓΛΩΣΣΙΑ – ΒΡΑΧΥΣ (ΚΟΝΤΟΣ) ΧΑΛΙΝΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Ο χαλινός γλώσσας είναι μία μεμβράνη ανάμεσα στην γλώσσα και το έδαφος του στόματος, ο οποίος όταν είναι βραχύς (κοντός) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο θηλασμό και αργότερα, δυσχέρεια στην ομιλία, ειδικότερα στους γλωσσικούς φθόγγους και στους ήχους που απαιτούν την κίνηση της γλώσσας. Ο χαλινός στην περίπτωση αυτή φτάνει μέχρι την κορυφή της γλώσσας και εμποδίζει την ελεύθερη έξοδό της από την στοματική κοιλότητα. Η γλώσσα μπορεί να φαίνεται ότι έχει ένα σχήμα καρδιάς στην άκρη επειδή ο βραχύς χαλινός εμποδίζει την πλήρη έξοδό της. Υπολογίζεται ότι 4% -10% των μωρών γεννιούνται με βραχύ χαλινό γλώσσας. Η θεραπεία της κατάστασης αυτής γίνεται με εκτομή του χαλινού είτε με τοπική αναισθησία (συνήθως σε βρέφη) ή με ολική αναισθησία σε μεγαλύτερα παιδιά τα οποία αδυνατούν να συνεργαστούν και παίρνει συνήθως 4-5 λεπτά. Ο ασθενής μπορεί κατόπιν να επιστρέψει στο σπίτι του.

ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ ΣΕ ΜΥΤΙ-ΑΥΤΙ-ΣΤΟΜΑ

Τα μικρά παιδιά πολύ συχνά, πάνω στο παιγνίδι ή υπό μορφή πειραματισμού, εισάγουν ξένα σώματα στα αυτιά, τη μύτη και το στόμα (πιο συγκεκριμένα – στον αεραγωγό) τους. Ως ξένο σώμα θεωρούμε οποιοδήποτε αντικείμενο που τοποθετείται στο αυτί, τη μύτη ή το στόμα, το οποίο δεν προορίζεται να είναι εκεί και χωρίς άμεση ιατρική φροντίδα μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

 

Πολλές φορές, ο γονιός δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ένα παιδάκι έχει βάλει ένα ξένο σώμα στην μύτη/αυτί/στόμα και το αντικείμενο αυτό μπορεί να ξεχαστεί και να παραμείνει εκεί για πολύ καιρό με αποτέλεσμα συμπτώματα όπως έκκριση υγρού και δυσοσμία από την μύτη (μονόπλευρη!) ή το αυτί.

Κίνδυνοι οι οποίοι ενδέχεται να δημιουργηθούν από ξένα σώματα είναι αρχικά το ξένο σώμα να μετακινηθεί από τη μύτη ή το στόμα  στον λάρυγγα ή την τραχεία και να προκληθεί ασφυξία. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν τοπικές βλάβες πχ. τρύπα στο διάφραγμα ή μόλυνση (οξεία ή χρόνια) από ένα ξένο σώμα στην μύτη και ακόμα διάτρηση στο τύμπανο ή φλεγμονή/μόλυνση του δέρματος του ακουστικού πόρου από ένα ξένο σώμα στο αυτί.

Συστήνεται όπως οι γονείς αποφεύγουν να δοκιμάσουν οι ίδιοι να αφαιρέσουν οποιοδήποτε ξένο σώμα από την μύτη-στόμα-αυτί του παιδιού, καθώς στις πρώτες δύο περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας από το ενδεχόμενο να μετακινηθεί το αντικείμενο στην περιοχή του λάρυγγα/τραχείας/πνευμόνων ενώ μπορεί να προκληθεί και τραυματισμός στην τυμπανική μεμβράνη. Το παιδί πρέπει να εξετάζεται από τον Ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος με την κατάλληλη εμπειρία και εξειδικευμένα εργαλεία μπορεί να αφαιρέσει οποιοδήποτε ξένο σώμα στην μύτη-αυτί-στόμα. Σε κάποιες περιπτώσεις όπου το παιδί αδυνατεί να συνεργαστεί, οδηγείται στο χειρουργείο όπου παρουσία αναισθησιολόγου δίδεται φαρμακευτική μέθη ή και ολική αναισθησία ώστε να προχωρήσουμε στην αφαίρεση του αντικειμένου.