ΩΤΟΛΟΓΙΑ/ΙΛΙΓΓΟΣ (OTOLOGY/VERTIGO)

Ο κλάδος της ωτολογίας/νευροωτολογίας ασχολείται με την συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων των αυτιών, της ακοής και των λαβυρίνθων όπως ειναι οι διάφορες μορφές ωτίτιδας και βαρηκοΐας, οι εμβοές καθώς και ο ίλιγγος και οι διαταραχές της ισορροπίας που έχουν να κάνουν με το έσω αυτί.

ΜΕΣΗ ΕΚΚΡΙΤΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ - ΣΩΛΗΝΑΚΙΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ

Τα σωληνάκια αερισμού, επίσης γνωστά και ως σωληνάκια τυμπανοστομίας ή grommets, τοποθετούνται σε παιδιά και ενήλικες για:

- θεραπεία των υποτροπιάζουσων λοιμώξεων του μέσου ωτός

- παρουσία υγρού στην τυμπανική κοιλότητα (μέση εκκριτική ωτίτιδα)

- δυσλειτουργία της ευσταχιανής σαλπιγγας (αίσθημα πίεσης στο αυτί που μπορεί να προκαλέσει και βαρηκοΐα).

Η τοποθέτηση τους ειναι απλή και γρήγορη και γίνεται διαμέσου μιας μικρής τομής στην τυμπανική μεμβράνη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση:

- προεγχειρητικές οδηγίες.

ΤΥΜΠΑΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η τυμπανοπλαστική είναι η επέμβαση που πραγματοποιείται για να επιδιορθωθεί μια διάτρηση (τρύπα) στην τυμπανική μεμβράνη, η οποία μπορει να συμβεί για διάφορους λόγους όπως για παράδειγμα τραύμα, ιστορικό λοιμώξεων και προβλήματα στην εξισορρόπηση των πιέσεων. Το πρόβλημα συνδέεται συχνά με απώλεια ακοής και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα προβλήματα με μολύνσεις και έκκριση από το αυτί (ωτόρροια). Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως με ολική νάρκωση.

ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΕΥΣΤΑΧΙΑΝΗΣ ΣΑΛΠΙΓΓΑΣ

Η δυσλειτουργία (στένωση) της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο ένα άτομο αδυνατεί να πιέσει αέρα στα αυτιά του για να ανακουφίσει τα συμπτώματα της πίεσης, που συνήθως γίνονται αντιληπτά ως αίσθημα απόφραξης και πληρότητας και πιο σπάνια, βουητό. Είναι κάτι ανάλογο με την πίεση στο αυτί που ένα άτομο βιώνει κατά την διάρκεια της πτήσης, αλλά συμβαίνει στο επίπεδο του εδάφους.

Εν ολίγοις, η διαδικασία συνεπάγεται την εισαγωγή ενός καθετήρα με ένα ένα μικρό μπαλόνι στην άκρη, διαμέσου της μύτης και μέσα στην ευσταχιανή σάλπιγγα. Η επέμβαση δεν επιφέρει κάποιες εξωτερικές τομές στο προσωπο ή το αυτί. Το μπαλόνι φουσκώνει για 2 λεπτά διαστέλλοντας την ευσταχιανή σάλπιγγα και στη συνέχεια αποσύρεται. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο για το σπίτι την ίδια μέρα.

ΤΥΠΟΙ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ

A. ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας μπορεί να προκληθεί από μόλυνση (εξωτερική ή μέση ωτίτιδα), υγρό στην κοιλότητα του τυμπάνου, βλάβη στα οστάρια του μέσου αυτιού, διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης ή ύπαρξη ξένου σώματος ή βύσματος κεριού (κυψελίδας) στον έξω ακουστικό πόρο. Τα ηχητικά κύματα εμποδίζονται καθώς κινούνται μέσω του έξω ή μέσου αυτιού. Καθώς ο ήχος δεν μπορεί να μεταδοθεί αποτελεσματικά, η ηχητική ενέργεια που φθάνει στο έσω αυτί είναι αδύνατη ή χαμηλή. 

 

Οι βαρηκοΐες αγωγιμότητας είναι συνήθως ήπιας ή μέτριας έντασης και κυμαίνονται μεταξύ 25 και 65 dB (ντεσιμπέλ). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βαρηκοΐα μπορεί να είναι προσωρινή και ανάλογα με την αιτία, το άτομο μπορεί να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Β. ΝΕΥΡΟΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑ

Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα οφείλεται στην απουσία ή την καταστροφή των αισθητηρίων κυττάρων (τριχοειδή κύτταρα) στο όργανο της ακοής, τον κοχλία και είναι συνήθως μόνιμη. Ανάλογα με την σοβαροτητά της μπορεί να θεωρηθεί ως ήπια, μέτρια, σοβαρή ή βαριά. Η ήπια έως σοβαρή νευροαισθητήρια βαρηκοϊα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακουστικά βαρηκοΐας ή πιο σπάνια με εμφύτευμα μέσου ωτός. Στις περιπτώσεις σοβαρής ή βαριάς απώλειας της ακοής έχουν θέση τα κοχλιακά εμφυτεύματα.

 

 

Γ. ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΜΙΚTΟΥ ΤΥΠΟΥ

Η μικτή απώλεια ακοής είναι ένας συνδυασμός της βαρηκοΐας αγωγιμότητας και της νευροαισθητήριας βαρηκοΐας και οφείλεται σε προβλήματα που παρουσιάζονται τόσο στο έσω όσο και στο έξω ή μέσο αυτί. Η θεραπεία στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση, ακουστικά βαρηκοΐας, εμφυτεύματα μέσου ωτός (πχ. Vibrant Soundbridge) ή εμφυτεύματα οστικής αγωγιμότητας (BAHA).

ΑΚΟΥΟΓΡΑΜΜΑ

Το ακουόγραμμα είναι μία εξέταση που γίνεται με για να ελέγξει την χρησιμοποιήσιμη ακοή ενός ατόμου και το ποσοστό απώλειας ακοής για κάθε αυτί. Ο σκοπός της εξέτασης αυτής είναι:

  • να δείξει πόσο αποκλίνει η ακοή σας από το φυσιολογικό

  • αν υπάρχει πρόβλημα ακοής και

  • πού εντοπίζεται το πρόβλημα.

Η ακοή ελέγχεται σε συχνότητες από 125 μέχρι 8000 Hertz (Hz) και κάθε συχνότητα ελέγχεται σε σχέση με τα διάφορα επίπεδα της έντασης του ήχου, που μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB). Κατά τον έλεγχο της ακοής, ο ωτορινολαρυγγολόγος ελέγχει τους ήχους ανά μία συχνότητα. Ο πλέον ανεπαίσθητος τόνος που αντιλαμβάνεται ο εξεταζόμενος για κάθε συχνότητα σημειώνεται στο ακουόγραμμα για τη συγκεκριμένη συχνότητα και ένταση.

 

 

ΙΛΙΓΓΟΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ

Ποικίλες αιτίες μπορούν να οδηγήσουν σε ίλιγγο, ο οποίος μπορεί να οριστεί με βάση το αν η αιτία είναι περιφερική ή κεντρική. Ως κεντρικές αιτίες ιλίγγου αναφέρονται όσες ενδέχεται να προκύψουν στον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό, ενώ οι περιφερικές μορφές ιλίγγου οφείλονται σε ένα πρόβλημα που αναπτύσσεται στον λαβύρινθο, το όργανο της ισορροπίας που εντοπίζεται στο έσω αυτί.

Μια συνηθισμένη μορφή περιφερικού ιλίγγου είναι η νόσος ή σύνδρομο Méniére, που σχετίζεται με περιστροφικό αίσθημα ιλίγγουμ απώλεια ακοής και εμβοές (βουητό των αυτιών), και προκαλείται από συσσώρευση υγρού μέσα στο εσωτερικό αυτί. Η αιθουσαία νευρωνίτιδα προκύπτει από την ανάπτυξη φλεγμονής στο εσωτερικό αυτί και το αιθουσαίο νεύρο (το νεύρο της ισορροπίας), ενώ η αιτιολογία της δεν είναι ακόμα διασαφηνισμένη (υπάρχουν θεωρίες σχετίζεται με κάποιους ιοί ή αυτοάνοσα νοσήματα. Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV) προκαλείται όταν κάποιοι μικροί κρύσταλλοι ή πέτρες που συνήθως βρίσκονται μέσα στον λαβύρινθο (ωτόλιθοι) μετατοπιστούν προκαλώντας ερεθισμό στα μικρά τριχωτά κύτταρα μέσα στα ημικυκλικά κανάλια, οδηγώντας σε συμπτώματα ιλίγγου. Πιο σπάνια, το ακουστικό νευρίνωμα, ένας καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται στην γεφυροπαρεγκεφαλιδική γωνία του εγκεφάλου μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα ανάλογα της νόσου του Méniére,  δηλαδή απώλεια ακοής, εμβοές και περιστροφικό αίσθημα ιλίγγου.

 

Η διερεύνηση των περιφερικών μορφών ιλίγγου που στο σύνολό τους είναι αρκετά συνηθισμένες πραγματοποιείται στο ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο με:

  • λήψη ενός καλού ιστορικού

  • εξέταση των αυτιών και ωτονευρολογικό έλεγχο

  • ακουόγραμμα και τυμπανόγραμμα, ενδεχομένως και ακουστικά αντανακλαστικά

  • ηλεκτρονυσταγμογραφικό έλεγχο.

 
 
 
 
 
 

ΝΟΣΟΣ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ) ΤΟΥ MÉNIÈRE

H νόσος του Meniere είναι μια χρόνια διαταραχή του εσωτερικού αυτιού, η οποία δημιουργείται ως αποτέλεσμα αλλαγών της πίεσης των υγρών στο εσωτερικό αυτί.

Συνήθη συμπτώματα είναι οι εμβοές, απώλεια ακοής συνήθως στο ένα αυτί και επεισόδια περιστροφικού ιλίγγου τα οποία εκδηλώνονται απότομα και έχουν διάρκεια συνηθως κάποιων ωρών μέχρι και 1-2 ημερών.

Περίπου 4% του παγκόσμιου πληθυσμού υπολογίζεται ότι πάσχει από τη νόσο του Meniere, η οποία τυπικά επηρεάζει άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών.

H θεραπεία ειναι κυρίως συντηρητική με αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες (μείωση αλατιού), αντισταμινικά (Betaserc) και διουρητικά φάρμακα και την χρήση της συσκευής Meniette. Χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται στις πιο δύσκολες περιπτώσεις και γίνεται αρχικά με την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού και αφαίρεση του λαβυρίνθου στην εσχάτη των περιπτώσεων.

ΧΟΛΟΣΤΕΑΤΩΜΑ

Το χολοστεάτωμα είναι μία καλοήθης, μη καρκινική μάζα που μοιάζει με κύστη και αναπτύσσεται στην κοιλότητα του μέσου αυτιού (τυμπανική κοιλότητα) καθώς και το οστό που βρίσκεται πίσω από το αυτί μας, την μαστοειδή απόφυση. Μια βασική αιτία για την εμφάνιση της πάθησης αυτής είναι η χρόνια δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, κατά την οποία η πίεση του αέρα στην τυμπανική κοιλότητα μειώνεται και η τυμπανική μεμβράνη κυρτώνει προς τα μέσα. Επίσης, δημιουργία χολοστεατώματος μπορεί να δημιουργηθεί από την μετακίνηση δερματικών κυττάρων από τον έξω ακουστικό πόρο, διαμέσου μιας τρύπας στην τυμπανική μεμβράνη. Τέλος, το χολοστεάτωμα μπορεί να είναι και ένα εκ γενετής πρόβλημα στο οποίο δερματικά κύτταρα παγιδεύονται πίσω από την τυμπανική μεμβράνη κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης.

 

Στα παιδιά, το χολοστεάτωμα μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα ενώ στους ενήλικες το πρόβλημα αναπτύσσεται συνήθως με αργό ρυθμό. Συνηθισμένα συμπτώματα είναι η πτώση της ακοής (βαρηκοΐα), πυώδης έκκριση από το αυτί, πόνος, κεφαλαλγία και ζαλάδα/ίλιγγος και παράλυση των προσωπικών μυών. Σε σπάνιες περιπτώσεις και χωρίς την έγκαιρη θεραπεία, το χολοστεάτωμα μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, μία λοίμωξη και φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

 

Η αντιμετώπιση του χολοστεατώματος είναι αποκλειστικά χειρουργική, με αφαίρεση της μάζας μέσω εκτεταμένης επέμβασης ή μίας σειράς από επεμβάσεις στην τυμπανική κοιλότητα ή την μαστοειδή απόφυση (μαστοειδεκτομή), ως επίσης και διόρθωση της βλάβης στα οστά του μέσου αυτιού (τυμπανοπλαστική). Είναι σημαντικό να αφαιρεθεί ολόκληρη η βλάβη λόγω της πιθανότητας υποτροπής.

ΕΝΔΟΤΥΜΠΑΝΙΚΕΣ ΕΓΧΥΣΕΙΣ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ

H έγχυση στεροειδών ουσιών στην κοιλότητα του μέσου αυτιού (τυμπανική κοιλότητα) κερδίζει ολοένα και έδαφος για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως:

- αιφνίδια πτώση της ακοής (sudden deafness)

- αιφνίδια εμφανιση εμβοών

- νόσος του Ménière

- αιθουσαία νευρωνίτιδα

- παράλυση/πάρεση του προσωπικού νεύρου (Bell's palsy).

Τα βασικά πλεονεκτήματα της ενδοτυμπανικής έγχυσης στεροειδών, έναντι της συστηματικής, είναι δύο:

1. Η δυνατότητα επίτευξης υψηλότερης φαρμακευτικής συγκέντρωσης στο έσω αυτί και

2. η αποφυγή των παρενεργειών της συστηματικής θεραπείας.

 

Οι ενδοτυμπανικές εγχύσεις γίνονται στο ΩΡΛ ιατρειο, κάτω από το χειρουργικό μικροσκόπιο, μετά από τοπική αναισθησία της τυμπανικής μεμβράνης με διάλυμα φαινόλης. Κατόπιν, με την χρήση λεπτής βελόνας, γίνεται η έγχυση της ουσίας (δεξαμεθαζόνης συνήθως) διαμέσου της τυμπανικής μεμβράνης. Η θεραπεία γίνεται σε τέσσερις συνεδρίες, κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων.

ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΟΗΣ (sudden deafness)

Πρόκειται για μία κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και αφορά την αιφνίδια εμφάνιση βαρηκοΐας σε ένα αυτί με φυσιολογική ακοή ή και προϋπάρχουσα βαρηκοΐα. Σε ένα 40% των ασθενών που έχουν αυτή την διάγνωση έχει προηγηθεί ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Ως αίτια για την κατάσταση αυτή έχουν ενοχοποιηθεί αυτοάνοσες καταστάσεις, διάφοροι ιοί (πχ. ιός του έρπη), σπασμοί ή και θρόμβωση των αγγείων που τροφοδοτούν το όργανο της ακοής (κοχλία), ακουστικά νευρινώματα (καλοήθεις όγκοι του αιθουσοκοχλιακού νεύρου) κ.ά. Η εξέταση του αυτιού (ωτοσκόπηση, ενδοσκόπηση ή με το ειδικό μικροσκόπιο) δεν δείχνει οποιαδήποτε παθολογία στον έξω ακουστικό πόρο ή την τυμπανική μεμβράνη.

Η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση (το πολύ εντός 72 ωρών από την έναρξη) και γίνεται καταρχήν με την χορήγηση (από του στόματος ή ενδοφλεβίως) κορτικοστεροειδών φαρμάκων και μπορεί να συμπληρωθεί κατόπιν με ενδοτυμπανικές (διαμέσου της τυμπανικής μεμβράνης) εγχύσεις δεξαμεθαζόνης και χορήγηση υπερβαρικού οξυγόνου. Σε περίπτωση που η θεραπεία αρχίσει εντός 48 ωρών αναμένεται συνήθως ολική ή μερική αποκατάσταση στο 70% των ασθενών, ενώ η πρόγνωση είναι χειρότερη αν καθυστερήσει περαιτέρω η θεραπεία. Η αποκατάσταση της ακοής είναι συνήθως αργή (4 βδομάδες ή και περισσότερο) και είναι καλύτερη όταν η βαρηκοΐα αφορά τις χαμηλές συχνότητες παρά τις ψηλές.

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΙΚΟΣ ΙΛΙΓΓΟΣ ΘΕΣΗΣ (BPPV)

Θεωρείται ως μία από τις συνηθέστερες αιτίες ιλίγγου και οφείλεται στην παρεκτόπιση ‘κρυστάλλων’ (ωτολίθων, ωτοκονίων) από τη θέση τους στο όργανο της ισορροπίας (λαβύρινθο).

 

Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται με περιστροφικό ίλιγγο και ζάλη, ναυτία και τάση για εμετό και τα συμπτώματα διαρκούν από δευτερόλεπτα μέχρι λίγα λεπτά. Προκαλείται συνήθως από απότομες κινήσεις αλλαγής της θέσης της κεφαλής (περιστροφή, ανασήκωμα από το κρεβάτι).

 

Η διάγνωση γίνεται εύκολα σε ένα ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο με τον κατάλληλο εξοπλισμό και η θεραπεία μπορεί να απαιτεί ιατρική βοήθεια (Epley’s maneuver), ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο ίλιγγος είναι αυτοπεριοριζόμενος. Ειδικές ασκήσεις στο σπίτι (Brandt-Daroff) μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των συμπτωμάτων.

ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Η ωτοσκλήρυνση είναι μια ασθένεια η οποία προκαλεί σταδιακή απώλεια ακοής μειώνοντας τον ήχο που φτάνει στο ακουστικό όργανο του έσω αυτιού, τον κοχλία και μπορεί να αφορά μόνο το ένα ή και τα δύο αυτιά. Οφείλεται σε μια ανώμαλη ανάπτυξη οστού που περιβάλλει το μικρότερο από τα τρία οστά της τυμπανικής κοιλότητας, τον αναβολέα, και εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες μεταξύ 20 και 30 ετών. Η εξέλιξή της ωτοσκληρυνσης επηρεάζεται και επιδεινώνεται από παράγοντες όπως είναι το έντονο stress, η εγκυμοσύνη, η έμμηνος ρύση και η εμμηνόπαυση και παρουσιάζεται δύο φορές συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τον αντρικό πληθυσμό. Σε πολλές περιπτώσεις η πάθηση είναι κληρονομική, κάτι που σημαίνει ότι κάποιο πάσχον μέλος της οικογένειας ενδέχεται να μεταβιβάσει το πρόβλημα στις κατοπινές γενιές.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ωτοσκλήρυνσης είναι η απώλεια ακοής και οι εμβοές. Ο βαθμός της βαρηκοΐας και γενικώς η εξέλιξή της ποικίλλουν ευρέως από άτομο σε άτομο και σπανίως φθάνει στην πλήρη κώφωση. Ο συνηθέστερος τύπος βαρηκοΐας στην περίπτωση αυτή ειναι η βαρηκοΐα αγωγιμότητας λόγω παρεμπόδισης της μεταβίβασης του ήχου από το έξω στο έσω αυτί. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, η ωτοσκλήρυνση μπορεί να προσβάλει τον τρόπο μεταφοράς του ήχου στον εγκέφαλο λόγω ανάπτυξης της πάθησης στο εσωτερικό αυτί (κοχλιακή ωτοσκλήρυνση/νευροαισθητηριακή βαρηκοΐα).
 

Θεραπευτικά, υπάρχουν τρεις κύριες επιλογές για τους ασθενείς με ωτοσκλήρυνση:

- Καμία θεραπεία: στην περίπτωση ήπιας απώλειας ακοής ή σταθεροποίησης του προβλήματος.

- Χρήση ακουστικών βαρηκοΐας.

- Χειρουργική επέμβαση (αναβολοτομή). Το χειρουργείο γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και με ήπιους χειρισμούς γίνεται απομάκρυνση του καθηλωμένου αναβολέα, ο οποίος αντικαθίστασται από ειδική πρόθεση κατασκευασμένη από teflon ή τιτάνιο.