ΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ (LARYNGOLOGY)

Ο κλάδος της λαρυγγολογίας ασχολείται με την διερεύνηση των διαφόρων παθήσεων του λάρυγγα, των φωνητικών χορδών και της φωνής, καθώς και την με την συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων τους. Στον τομέα αυτό ανήκουν και οι διαταραχές της κατάποσης, γι' αυτό και η λαρυγγολογία αναφέρεται πολλές φορές και ως 'λαρυγγολογία/οισοφαγολογία'.

 

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΛΑΡΥΓΓΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Η μικρολαρυγγοσκόπηση είναι η επεμβαση για την αντιμετώπιση παθήσεων του λάρυγγα που δεν υποχωρούν με συντηρητικά μέτρα (π.χ. πολύποδες, κύστες των φωνητικών χορδών) και φυσικά σε υποψία κακοήθειας. Πραγματοποιείται  υπό γενική αναισθησία και χρησιμοποιώντας το χειρουργικό μικροσκόπιο. Γίνεται με την βοήθεια χειρουργικών λαρυγγοσκοπίων διαφόρων μεγεθών που εισάγονται από το στόμα και τη χρήση ειδικών λεπτών εργαλείων και συνήθως ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑΠΟΣΗΣ (FEES)

Η δοκιμασία κατάποσης FEES είναι μια εξέταση κατά την οποία ο ωτορινολαρυγγολόγος, σε συνεργασία με ειδικό λογοπαθολόγο, εξετάζει τον λάρυγγα και τον υποφάρυγγα σε κατάσταση ηρεμίας κατά την κατάποση. Για την εξέταση χρησιμοποιείται εύκαμπτο ρινολαρυγγοσκόπιο, το οποίο εισάγεται από τη μύτη, μετά από ήπια τοπική αναισθησία και προωθείται μέχρι το κατώτερο επίπεδο του φάρυγγα. Έτσι, μπορεί να επισκοπήσει κανείς από κοντά την κοιλότητα του λάρυγγα και τις γύρω περιοχές. Ταυτόχρονα γίνονται δοκιμασίες κατάποσης υγρών και στερεών τροφών, με τη δυνατότητα άμεσης εκτίμησης της ενδεχόμενης παθολογίας. Η εξέταση δεν απαιτεί ειδική προετοιμασία και είναι εντελώς ανώδυνη. Η δοκιμασία κατάποσης γίνεται σε περιπτώσεις χρονικά παρατεινόμενης διάρκειας λήψης τροφής, φόβου πριν την κατάποση, δυσχέρειας λήψης ορισμένων τροφών, παραμένουσας τροφής στο στόμα, αναγωγών και βήχα κατά την σίτηση.

ΛΑΡΥΓΓΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Η λαρυγγοσκόπηση είναι μια εξέταση που γίνεται στο ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο για την διάγνωση προβλημάτων που εντοπίζονται στον φάρυγγα ή τον λάρυγγα σας και πιο συγκεκριμένα για τη διερεύνηση καταστάσεων όπως οι πιο κάτω:

- επίμονος βήχας
- αιματηρός βήχας
- βραχνάδα
- πόνος στο λαιμό
- κακή αναπνοή
- δυσκολία στην κατάποση
- ξένο σώμα στον φάρυγγα
- μάζα στον φάρυγγα.

Η εξέταση γίνεται στο ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο με ή χωρίς τοπική αναισθησία και υπάρχουν δύο τρόποι λαρυγγοσκόπησης: με εύκαμπτο και άκαμπτο λαρυγγοσκόπιο. Και οι δύο αυτοί τρόποί είναι ουσιαστικά ανώδυνοι και εκτελούνται με απλό και εύκολο τρόπο.

ΟΙΔΗΜΑ REINKE ('SMOKER'S POLYPS')

To οίδημα του Reinke είναι μια μορφή πάχυνσης των φωνητικών χορδών, οι οποίες ουσιαστικά συσσωρεύουν υγρό, γίνονται πλαδαρές και μπορεί να μοιάζουν με μπαλόνι. Η κατάσταση αυτή είναι καλοήθης και συναντάται κατά κύριο λόγο σε καπνιστές, οι οποίοι ταυτόχρονα κάνουν κατάχρηση/κακή χρήση φωνής. Είναι συνήθως αμφοτερόπλευρη (και στις δύο φωνητικές χορδές) και η παρουσία γαστροιοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Το κύριο σύμπτωμα είναι η αλλαγή στη φωνή, κυρίως βραχνάδα και σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί και δυσκολία στην αναπνοή (κυρίως στην εισπνοή – δύσπνοια). Η διάγνωση γίνεται εύκολα στο ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο με λαρυγγοσκόπηση (βλ. εικόνα).

Θεραπευτικά, απαιτείται καταρχήν η διακοπή του καπνίσματος. Η χορήγηση φαρμάκων για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί επίσης να προσφέρει μικρή βελτίωση, αλλά στις πλείστες των περιπτώσεων ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο όπου η κατάσταση διορθώνεται εύκολα, μεταξύ άλλων με laser. 

Η μετεγχειρητική περίοδος και η επαναφορά της φωνής στο κανονικό είναι μακρά (4 με 6 βδομάδες στους περισσότερους), στη διάρκεια αυτή ο ασθενής καθοδηγείται να εφαρμόζει κανόνες υγιεινής φωνής σε συνεργασία με κάποιο λογοπαθολόγο.

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ

Συνήθως προκαλούνται από κατάχρηση φωνής και εμφανίζονται είτε στη μία (πιο συχνά) είτε και στις δύο φωνητικές χορδές. Έχουν την εμφάνιση μικρού σταφυλιού ή και μιας προεξοχής/εξογκώματος από την ελεύθερη επιφάνεια των φωνητικών χορδών.

Σε χρόνιους καπνιστές, κυρίως γυναίκες, μπορεί να παρατηρηθεί και πολυποειδής εκφύλιση των φωνητικών χορδών (‘οίδημα Reinke’), που καταλαμβάνει όλο το μήκος των φωνητικών χορδών. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά τους είναι η βραχνάδα και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις (πολυποειδής εκφύλιση) η δύσπνοια.

Η διάγνωση των καταστάσεων αυτών γίνεται στο ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο με την μέθοδο της λαρυγγοσκόπησης και η θεραπεία έγκειται στην χειρουργική αφαίρεση των πολυπόδων, συνήθως με την βοήθεια λέιζερ.

ΟΖΙΔΙΑ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ

Πρόκειται για μία ομάδα καλοήθων (μη-καρκινικών) αλλοιώσεων εντός ή κατά μήκος της εξωτερικής επιφάνειας των φωνητικών χορδών. Αναφέρονται τακτικά και ως 'κάλλοι' των χορδών. Εμφανίζονται πάντα και στις δύο πλευρές των φωνητικών χορδών, συνήθως στο μέσο και βρίσκονται αντικριστά. Τα οζίδια συχνά μειώνονται, ή εξαφανίζονται όταν διακόπτεται η κατάχρηση της φωνής, η οποία αποτελεί και την πιο συχνή αιτιολογία για την εμφάνιση τους.

Η κακή χρήση της φωνής δημιουργεί ένα μικροσκοπικό τραυματισμό σε κάποια σημεία των φωνητικών χορδών, που σταδιακά οδηγεί σε χρόνια βλάβη και συνεχή βραχνάδα. Τα οζίδια εμφανίζονται κυρίως σε άτομα που κάνουν επαγγελματική χρήση της φωνής τους όπως πχ. τραγουδιστές, δικηγόρους, εκπαιδευτικούς, ψάλτες κτλ. Συχνά βρίσκουμε οζίδια και σε παιδιά, ακριβώς επειδή «τσιρίζουν» ή συνεχώς φωνάζουν αντί να μιλάνε. Γενικά, τα οζίδια είναι συχνότερα σε νέες γυναίκες και σε έφηβους.

Η διάγνωση γίνεται εύκολα με μία λαρυγγοσκόπηση στο ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο. Ο ασθενής λαμβάνει οδηγίες για την σωστή χρήση της φωνής, αφωνία και συχνά γίνεται παραπομπή σε λογοπαθολόγο για λογοθεραπεία. Η χειρουργική αφαίρεση των οζιδίων είναι η ύστατη λύση. Αν μάλιστα, ο ασθενής δεν μάθει να χρησιμοποιεί σωστά τη φωνή του μετά την επέμβαση, είναι βέβαιο πως θα ξαναδημιουργηθούν.