ΚΕΦΑΛΗ/ΤΡΑΧΗΛΟΣ (HEAD & NECK)

 
 
 
 
 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΙΕΛΟΓΟΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ

Πρόκειται για όργανα υπεύθυνα για την παραγωγή σιέλου (σάλιου) και χωριζονται σε παρωτίδες, υπογνάθιους, υπογλώσσιους και ελάσσονες αδένες. Το σάλιο διευκολύνει την προετοιµασία της τροφής, την κατάποση και την πέψη. Επιπλέον, δίνει υγρασία στην στοµατική κοιλότητα και παρέχει προστασία στα δόντια. 

Τα συνήθη συµπτώµατα που σχετίζονται µε την λειτουργία των σιελογόνων αδένων είναι:

 • ∆ιόγκωση του αδένα (παροδική ή µόνιµη), σταδιακή ή αµέσως µετά από γεύµα.

 • Ξηροστοµία.

 • Έντονη παραγωγή σιέλου (σιελόρροια).

Συνήθεις παθήσεις των σιελογόνων αδένων που απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση είναι η παρουσία λίθων στους εκφορητικούς τους πόρους (σιαλολιθίαση), οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις και φλεγμονές τους (σιαλαδενίτιδες), καθώς και η εμφάνιση όγκων που μπορεί να είναι καλοήθεις (συνήθως) ή και κακοήθεις. Οι πιο συχνές επεμβάσεις που γίνονται αφορούν την παρωτίδα (παρωτιδεκτομή) ή τον υπογνάθιο αδένα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΕΦΑΛΗΣ/ΤΡΑΧΗΛΟΥ - ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Οι όγκοι της κεφαλής και του τραχήλου, δηλαδή του λαιμού, προέρχονται από τους βλεννογόνους της στοματικής κοιλότητας, της ρινικής κοιλότητας και των παραρρινίων κόλπων, του φάρυγγα και του λάρυγγα και αποτελούν την 6η πιο συχνή αιτία καρκίνου παγκοσμίως. Στατιστικά, οι όγκοι αυτοί παρουσιάζονται συχνότερα σε άνδρες παρά γυναίκες, καθώς οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως είναι ο τέταρτος σε συχνότητα καρκίνος στον ανδρικό πληθυσμό. Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου μισό εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρκίνου κεφαλής και τραχήλου κάθε χρόνο και τα περιστατικά καταγράφονται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών, που συχνά είναι βαριοί καπνιστές ή υπερκαταναλώνουν αλκοόλ. Ολοένα όμως φαίνεται να αυξάνει η εμφάνιση τέτοιων καρκίνων και κυρίως καρκίνου του στοματοφάρυγγα (αμυγδαλές, βάση της γλώσσας), κάτι που πιθανολογείται ότι σχετίζεται με την παρουσία του ιού HPV. 

 

Οι όγκοι αυτοί εκδηλώνονται συχνά με την παρουσία μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου και η πρόγνωση τους εξαρτάται τόσο από το μέγεθος του αρχικού όγκου όσο και την παρουσία λεμφαδενικών αλλά και πιο μακρινών μεταστάσεων (πχ. στους πνεύμονες, εγκέφαλο). Η θεραπεία τους είναι συνήθως συνδυασμός χειρουργικής επέμβασης και ακτινοθεραπείας/χημειοθεραπείας. Στην περίπτωση λεμφαδενικών μεταστάσεων διενεργείται συνήθως ομόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη αφαίρεσή τους (λεμφαδενικός καθαρισμός).

ΒΡΑΓΧΙΑΚΕΣ ΚΥΣΤΕΙΣ

Η βραγχιακή κύστη είναι μια εκ γενετής ανωμαλία κατά την οποία μία μάζα αναπτύσσεται στην μία ή και στις δύο πλευρές του τραχήλου (λαιμού) ενός παιδιού ή ενήλικα και δημιουργείται κατά την διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σαν ένα στόμιο (συρίγγιο) το οποίο κατά διαστήματα ενδέχεται να μολυνθεί και να παρουσιάσει πυώδη έκκριση. Η διάγνωση μιας βραγχιακής κύστης γίνεται εύκολα με την κλινική εξέταση και από το ιστορικό του ασθενούς, ενώ επιβεβαιώνεται με υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία του τραχήλου. Η θεραπεία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση εξαρχής των συμπτωμάτων μόλυνσης της κύστης με αντιβιοτικά και κατόπιν, αφαίρεση της μάζας με ολική αναισθησία.

ΔΙΟΓΚΩΣΕΙΣ (ΟΖΟΙ) ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ

Η παρουσία όζων (διογκώσεων) στον λαιμό είναι συνηθισμένη και η αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοήθης. Ωστόσο, ένας όζος μπορεί να κρύβεται πίσω από μία σοβαρή ασθένεια, όπως πχ. καρκίνο ή χρόνια λοίμωξη, κάτι που επιβάλλει μια προσεκτική αξιολόγηση και διάγνωση. Φλεγμονώδεις, λοιμώδεις και συγγενείς αιτίες είναι πιο συχνές σε νεότερους ασθενείς, αλλά μια κακοήθεια (καρκίνος) θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη. Ασθενείς ηλικίας άνω των 40 ετών, χρόνιοι καπνιστές και άτομα που έχουν ιστορικό υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποια κακοήθεια.

Διογκώσεις διάρκειας μικρότερης από τρεις βδομάδες είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε κάποια λοίμωξη και δεν απαιτούν περαιτέρω διερέυνηση. Η παρουσία τραχηλικού όζου πέραν των τεσσάρων βδομάδων απαιτεί να υποβληθεί ο ασθενής σε επιπλέον εξετάσεις όπως πχ. αξονική/μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα τραχήλου με παρακέντηση (FNA) και κλινική/ενδοσκοπική εκτίμηση.

Γενικά, μια διόγκωση στον τράχηλο μπορεί να οφείλεται:
- Σε διογκωμένο λεμφαδένα λόγω μικροβιακής λοίμωξης όπως πχ. αμυγδαλίτιδα, οδοντικό απόστημα, φυματίωση, σαρκοείδωση ή ιογενή λοίμωξη (HIV, έρπη, φαρυγγίτιδα).
- Σε κύστη συγγενούς αιτιολογίας, πχ. κύστη θυρεογλωσσικού πόρου, βραγχιακή κύστη.
- Σε καλοήθεις καταστάσεις στον τράχηλο, πχ. λίπωμα, σμηγματογόνο κύστη, λαρυγγοκήλη.
- Σε διόγκωση των σιαλογόνων αδένων, πχ. σιαλαδενίτιδα, πέτρα στην υπογνάθιο αδένα.
- Σε καλοήθεις ή κακοήθεις καταστάσεις του θυρεοειδούς.
- Σε μετάσταση από πρωτοπαθή καρκινική εστία, κυρίως από το ανώτερο αναπνευστικό (μύτη, στόμα, λάρυγγας κτλ) αλλά και από τους πνεύμονες, το γαστρεντερικό σύστημα, τους νεφρούς, τον προστάτη κτλ.
- Σε εκδήλωση λεμφώματος.

ΚΥΣΤΗ ΘΥΡΕΟΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ

Αυτή η κύστη ειναι μία συγγενής ανωμαλία του τραχήλου και αντιπροσωπεύει τη δεύτερη πιο συχνή αιτία διόγκωσης του τραχήλου στην παιδική ηλικία (μετά την συνηθισμένη λεμφαδενίτιδα που συνοδευει λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού στα παιδιά. Κατά την εμβρυική ανάπτυξη φυσιολογικά ο θυρεογλωσσικός πόρος εξαφανίζεται. Στην περίπτωση παραμονής του, σχηματίζεται μία κύστη ή και συρίγγιο στην περιοχή της μέσης τραχηλικής χώρας, μεταξύ της γλώσσας και του θυρεοειδούς αδένα. Είναι συνήθως μία ανώδυνη, στρογγυλή, ομαλή, ελαστική διόγκωση μεγεθους περίπου 1-3 εκατοστών και εντοπίζεται ακριβώς πάνω από το λεγόμενο 'μήλο του Αδάμ'. Η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική και πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και αφαίρεση της κύστης μαζί με το λεγόμενο 'υοειδές οστό'.

ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΝΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ: ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ;

Σαράντα πέντε τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως υπολογίζεται ότι ροχαλίζουν τουλάχιστον περιστασιακά, ενώ το 25% υπολογίζεται ότι ροχαλίζει σε τακτική βάση. Το πρόβλημα αυτό απαντάται κυρίως στον ανδρικό πληθυσμό (40% έναντι 25% των γυναικών) και στα υπέρβαρα άτομα, ενώ επιδεινώνεται με την ηλικία. Σε κάποιες περιπτώσεις, το ροχαλητό μπορεί να εξελιχθεί στο λεγόμενο σύνδρομο υπνικής άπνοιας με επακόλουθο την αύξηση της αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) και καρδιακές αρρυθμίες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και ο κίνδυνος για εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου.

 

Οι ειδικότητες της Ωτορινολαρυγγολογίας και της Πνευμονολογίας είναι αυτές που ασχολούνται με τα πιο πάνω φαινόμενα και μπορούν να σας προσφέρουν λύσεις για αυτή την θορυβώδη και συχνά ενοχλητική συμπεριφορά.

 

Διάφορες ανατομικές ανωμαλίες ή κωλύματα που παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αέρα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα είναι:

- σκολίωση του ρινικού διαφράγματος

- υπερτροφία των ρινικών κογχών

- ρινικοί πολύποδες

- υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων και αμυγδαλών (συνήθως στον παιδικό πληθυσμό)

- υπερτροφία της βάσης της γλώσσας

- διόγκωση της σταφυλής και της μαλακής υπερώας με αποτέλεσμα να κρέμονται προς τα κάτω.

 

Ως εκ τούτου, η εκτίμηση στο Ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο μπορεί να αναγνωρίσει τα σημεία απόφραξης/στένωσης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να προσφέρει χειρουργικές λύσεις στο πρόβλημα με τις εξής επεμβάσεις, μόνες τους ή σε συνδυασμό:

 • πλαστική ρινικού διαφράγματος

 • συρρίκνωση των κάτω ρινικών κογχών

 • φαρυγγουπερωιοπλαστική (UPPP)

 • ενδοσκοπική αφαίρεση ρινικών πολυπόδων

 • αφαίρεση/συρρίκνωση των αμυγδαλών

 • αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων

 • εκτομή της σταφυλής και συρρίκνωση της μαλακής υπερώας

 • συρρίκνωση της βάσης της γλώσσας.

ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΕΚΤΟΜΗ

Οι αμυγδαλές είναι δύο μάζες ιστού που βρίσκονται στον φάρυγγα και αποτελούνται από λεμφικό ιστό. Ο λεμφικός ιστός συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων μέσω της παραγωγής αντισωμάτων. Παρόμοιος ιστός συναντάται και στα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) και τη βάση της γλώσσας. Οι κύριες ενδείξεις αφαιρεσης των αμυγδαλών είναι οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις (αμυγδαλίτιδες) και τα αποφρακτικά συμπτώματα, ροχαλητό με υπνικές άπνοιες. Ανάλογα με την ένδειξη μπορεί να γίνει ολική ή μερική (συρρίκνωση) των αμυγδαλών. Στην κλινική μας εφαρμόζεται και η τεχνική της κυτταρόλυσης με ραδιοσυχνότητες (Coblation), μια από τις πλέον σύγχρονες επεμβάσεις στις αμυγδαλές και με πολλά πλεονεκτήματα.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ: ΦΑΡΥΓΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (UPPP) ΜΕ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ

Η φαρυγγοπλαστική (σταφυλο-υπερωιο-φαρυγγοπλαστική, UPPP) είναι η επέμβαση, η οποία εκτελείται στην περίπτωση που το ροχαλητό προκαλείται από χαλάρωση ή και υπερτροφία των μαλακών ιστών του φάρυγγα (ουρανίσκος, σταφυλή και αμυγδαλές).

Κατά την επέμβαση αυτή, που διενεργείται με ολική αναισθησία και διαρκεί περίπου 45 λεπτά, γίνεται αμυγδαλεκτομή ή αμυγδαλοτομή (ολική ή μερική αφαίρεση αμυγδαλών), εκτομή και μείωση του μεγέθους της σταφυλής και της μαλακής υπερώας. Σύγχρονες τεχνικές όπως οι ραδιοσυχνότητες (Coblation) χρησιμοποιούνται σήμερα για μείωση του χρόνου της επέμβασης, περιορισμό του μετεγχειρητικού πόνου, ταχύτερη ανάρρωση και ταχύτερη επιστροφή στην φυσιολογική δίαιτα.

Η επέμβαση αυτή μπορεί να συνδυαστεί με περαιτέρω επεμβάσεις που στοχεύουν στην βελτίωση της ροής του αέρα διαμέσου του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως η πλαστική του ρινικού διαφράγματος, συρρίκνωση/καυστηρίαση των κάτω ρινικών κογχών, ενδοσκοπική αφαίρεση ρινικών πολυπόδων, αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και επεμβάσεις στην βάση της γλώσσας.