• Ρινικές κόγχες, τι είναι;

Πρόκειται για σωληνώδεις, μακρόστενους σχηματισμούς, που βρίσκονται στο εσωτερικό της μύτης (3 σε κάθε πλευρά) και υγραίνουν, θερμαίνουν και φιλτράρουν (καθαρίζουν) τον εισπνεόμενο αέρα. Αποτελούνται από ένα λεπτό οστό, που περιβάλλεται από βλεννογόνο. Οι ανατομικοί αυτοί σχηματισμοί είναι πολύ σημαντικοί για τη σωστή ρινική αναπνοή.Οι κάτω ρινικές κόγχες είναι οι μεγαλύτερες και έχουν περίπου το μέγεθος ενός δακτύλου.

 

 • Υπερτροφία των ρινικών κογχών. Τι είναι και πότε προκαλείται;

Υπερτροφία σημαίνει αύξηση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών και συμβαίνει σε περιπτώσεις ρινίτιδας (αγγειοκινητικής ή αλλεργικής), σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου και σε χημικές ουσίες, κατάχρηση τοπικών ρινικών αποσυμφορητικών και χρόνια παραρρινοκολπίτιδα. Όταν η ρινίτιδα είναι συνεχής δημιουργείται μόνιμη υπερτροφία και πρόβλημα με την ρινική αναπνοή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Συμπτώματα υπερτροφίας των κάτω ρινικών κογχών:

Το πιο συνηθισμένο είναι η ρινική συμφόρηση (‘μπουκωμένη μύτη), που μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο ρουθούνια μαζί, ή να εναλλάσσεται. Πολλές φορές ‘κλείνει΄η μύτη όταν οι ασθενείς ξαπλώνουν, τότε συλλέγεται περισσότερο αίμα και υγρά στις ρινικές κόγχες.Σε κάποιες περιπτώσεις το μέγεθος των ρινικών κογχών είναι τέτοιο, που εμποδίζει την αναπνοή από τη μύτη συνέχεια. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν συνυπάρχει και κάποιο άλλο πρόβλημα, όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Αποτέλεσμα της κακής ρινικής αναπνοής είναι συχνοί πονοκέφαλοι, αίσθημα βάρους στο πρόσωπο, ροχαλητό, υπνική άπνοια, ακόμα και ρινική έκκριση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        

 • Θεραπεία των υπερτροφικών ρινικών κογχών:

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες αντιμετωπίζονται επιτυχώς με φαρμακευτική αγωγή (κορτιζονούχο σπρέι και χάπια, αντιισταμινικά). Όμως σε μερικές περιπτώσεις δεν παρατηρείται ανταποκρίση στην αγωγή, οπότε συζητάμε πλέον για τη χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματός.Η επέμβαση μείωσης του μεγέθους των ρινικών κογχών γίνεται με πολλές μεθόδους. Είναι σημαντικό να μην αφαιρεθούν εντελώς οι ρινικές κόγχες, γιατί τότε η μύτη γίνεται πολύ στεγνή και εμφανίζει κρούστες.

 

Μια από τις σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζεται συχνά είναι η καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες, ‘Coblation’. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και είναι σύντομη και αναίμακτη. Όλη η επέμβαση γίνεται στο εσωτερικό της μύτης, χωρίς να αφήνει κάποιες ουλές εξωτερικά. Ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στο σπίτι του, χωρίς πόνο. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως άριστο και μόνιμο ή διαρκεί τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση αρχικής βελτίωσης και επιδείνωσης του προβλήματος μετά από κάποιους μήνες ή χρόνια, μπορεί να επαναληφθεί η επέμβαση και σε τέτοια περίπτωση το αποτέλεσμα είναι συνήθως πιο μακροχρόνιο. Όταν συνυπάρχει και σκολίωση του ρινικού διαφράγματος τότε γίνεται ταυτόχρονα και πλαστική του διαφράγματος, η εγχείρηση σε τέτοια περίπτωση γίνεται με γενική νάρκωση.

 

 

 
ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΡΙΝΙΚΩΝ ΚΟΓΧΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

 

 • Προσπαθήστε να μιλάτε με τη φυσιολογική ένταση της φωνής σας.

 • Πλησιάστε το συνομιλητή για να μιλήσετε και μη φωνάζετε από μακριά. Περιορίστε τους εξωτερικούς θορύβους όταν μιλάτε (χαμηλώνοντας ή σβήνοντας την τηλεόραση ή το ράδιο).

 • Προσπαθήστε να ξεκουράζετε τη φωνή σας (με σιωπή) όταν σας δίνεται η ευκαιρία.

 • Πίνετε άφθονο νερό. Συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό το οποίο να καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες αλλά με μεγάλη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ετσι ενυδατώνεται τακτικά η περιοχή του λάρυγγα.

 • Η εισπνοή ατμού βοηθά στην ενυδάτωση της αναπνευστικής οδού. Χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα (ή κατσαρολάκι με βραστό νερό πάνω στο καλοριφέρ) στο σπίτι σας.

 • Πλένετε τα χέρια σας συχνά για την πρόληψη κρυολογημάτων και γρίπης.

 • Να ασκείστε τακτικά. Η άσκηση αυξάνει την αντοχή και το μυϊκό τόνο. Αυτό σας βοηθά στην καλή στάση και την αναπνοή, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή ομιλία. Να γυμνάζεστε με «μέτρο» γιατί η σωματική κόπωση έχει αρνητική επίδραση στη φωνή.

 • Συμπεριλάβετε πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας, τα οποία περιέχουν βιταμίνες και βοηθούν τους βλεννογόνους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ:

 

 • Αποφύγετε τα πολύ ζεστά και τα πολύ κρύα υγρά, προτιμάτε τα χλιαρά.

 • Μην ψιθυρίζετε, μη φωνάζετε και μη βιάζεστε να μιλήσετε.

 • Μην κάνετε κατάχρηση της φωνής σας.

 • Αποφύγετε να καθαρίζετε το λαιμό σας με βίαιη φώνηση που θυμίζει βήχα.

 • Αποφύγετε την ομιλία ή το τραγούδι.

 • Αποφύγετε να συζητάτε σε θορυβώδη μέρη, προσπαθώντας να μιλήσετε σε τέτοιες συνθήκες, γίνεται καταπόνηση της φωνής.

 • Μη φωνάζετε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο.

 • Αποφύγετε εργασίες που σας φέρνουν σε επαφή με σκόνη. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητες, φορέστε ειδικές μάσκες.

 • Αποφύγετε το τσάι, το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα ποτά (καφές, κόκα-κόλα), τα οποία συμβάλλουν στην αφυδάτωση των βλεννογόνων.

 • Αποφύγετε το κάπνισμα. Το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα προκαλεί σημαντικό ερεθισμό και οίδημα των φωνητικών χορδών, κάτι το οποίο οδηγεί σε αλλοιώσεις στην ποιότητα της φωνής.

 • Αποφύγετε την κατανάλωση πικάντικων τροφών. Πικάντικα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση.

 • Μην τρώτε αμέσως πριν ξαπλώσετε για να αποφύγετε «ξινίλες» που οδηγούν σε περαιτέρω ερεθισμό της ήδη ευαίσθητης βλεννογόνου μεμβράνης στις περιοχές των οργάνων φώνησης.

 • Αποφύγετε στοματικό διάλυμα ή γαργάρες που περιέχουν αλκοόλη ή χημικές ουσίες που ερεθίζουν το λαιμό. Αν ακόμη επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στοματικό διάλυμα, καλό είναι αμέσως να γίνεται ξέπλυμα με καθαρό νερό. Αν είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες γαργάρες, συνιστάται το αλατόνερο.

 • Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους με πολύ καπνό.

 • Αποφύγετε χώρους με κλιματιστικά μηχανήματα.

 

 
6 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ
 
 • Αποφύγετε την τοποθέτηση ξένων αντικειμένων στο αυτί σας. Αντικείμενα όπως πχ. μπατονέτες, φουρκέτες μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την προώθηση του κεριού βαθύτερα στο κανάλι του αυτιού σας, ερεθισμό του λεπτού δέρματος ή τη δημιουργία πληγής.

 

 • Μη ξύνετε τα αυτιά σας για τον ίδιο λόγο (ερεθισμός του δέρματος και δημιουργία πληγής στον έξω ακουστικό πόρο).

 

 • Διατηρείστε τα αυτιά σας στεγνά. Φροντίστε ώστε να μην εισελθει νερο ή σαπουνι στον εξω ακουστικο πορο τοποθετώντας με βαμβάκι εμποτισμένο σε βαζελίνη ή λίγο λάδι κάθε φορά που λούζετε το κεφάλι σας. Στεγνώστε καλά τα αυτιά σας μετά το κολύμπι ή το μπάνιο. Σκουπίστε μόνο το εξωτερικό του αυτιού σας, αργά και απαλά με μια μαλακή πετσέτα ή ένα πανί. Γυρίστε το κεφάλι σας στο πλάι για να διευκολύνετε την έξοδο του νερού. Μπορείτε να στεγνώσετε τα αυτιά σας με ένα πιστολάκι αν το βάλετε στην χαμηλότερη ρύθμιση και κρατήστε το τουλάχιστον ένα πόδι (περίπου 0,3 μέτρα) μακριά από το αυτί.

 

 • Προληπτική θεραπεία στο σπίτι. Αν γνωρίζετε ότι δεν έχετε τρύπα (διάτρηση) στην τυμπανική σας μεμβράνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προληπτικά, πριν και μετά το κολύμπι, μίγμα από 1 μέρος λευκό ξύδι προς 1 μέρος οινόπνευμα (1:1). Αυτό μπορεί να απορροφήσει το νερό και να διατηρήσει το αυτί στεγνό ώστε να εμποδίσει την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων προκαλούν το πρόβλημα. Παρόμοιες, έτοιμες λύσεις μπορείτε να βρείτε και στο φαρμακείο.

 

 • Προστατέψτε τα αυτιά σας από ερεθιστικές ουσίες. Καλύψτε το αυτί σας με λίγο βαμβάκι, ενώ εφαρμόζετε προϊόντα όπως σπρέι και βαφές μαλλιών.

 

 • Αποφύγετε την κολύμβηση σε μολυσμένες θάλασσες ή πισίνες

ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Παραρρινοκολπίτιδα είναι μια φλεγμονή ή μόλυνση των παραρρινίων κόλπων (ιγμόρεια, ηθμοειδείς, μετωπιαίοι κόλποι, σφηνοειδής), η οποία συνοδεύεται από  συγκεκριμένα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι οι πονοκέφαλοι, βήχας, ζάλη, αιμορραγία από την μύτη, ενοχλήσεις στα αυτιά, εκκρίσεις από την μύτη, οσφρητικά προβλήματα και έντονο μπούκωμα.

 

Η οξεία πυώδης παραρρινοκολπίτιδα τις πιο πολλές φορές συνοδεύει ή ακολουθεί το κοινό κρυολόγημα. Η αντιμετώπιση της είναι φαρμακευτική, όχι χειρουργική. Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση του πόνου, την αποσυμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου και τον έλεγχο της λοίμωξης. Από την άλλη, η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα είναι η παρατεταμένη φλεγμονη/μόλυνση των παραρρινίων κόλπων που μπορεί να συνοδεύεται από την ύπαρξη πολυπόδων. Στις περιπτώσεις που η φαρμακευτική θεραπεία δεν αποδίδει, ενδείκνυται η εγχείρηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ;

Αρχικά δίνονται σπρέι κορτιζόνης και συνίσταται στον ασθενή να πραγματοποιεί συχνές πλύσεις της μύτης με θαλασσινό νερό. Σε περιπτώσεις που υποψιαζόμαστε μικροβιακή λοίμωξη μπορούν να δοθούν και αντιβιοτικά ενώ σε περιπτώσεις με έντονα συμπτώματα δίνεται και μια σύντομη θεραπεία με κορτιζόνη από το στόμα. Όταν στο ιστορικό του ασθενούς συνυπάρχει και κάποια αλλεργία, συνίστανται και αντισταμινικά σκευάσματα.

 

 

ΡΙΝΙΚΟΙ ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Είναι καλοήθεις σχηματισμοί που αναπτύσσονται στην ρινική κοιλότητα και στους παραρρινίους κόλπους. Οι λόγοι που δημιουργούνται παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Εκτιμάται ότι σε ένα ποσοστό υπάρχει συσχέτιση με κάποιες παθήσεις. Το 1/3 των ατόμων που έχουν πολύποδες έχουν και άσθμα. Συνήθη συμπτώματα είναι η μπουκωμένη μύτη, αναπνευστικές δυσκολίες, παχύρρευστες ρινικές εκκρίσεις, αλλοίωση ή εξαφάνιση της όσφρησης και πονοκέφαλοι. Η θεραπεία είναι σε πρώτη φάση συντηρητική με τοπικά σπρέι και φάρμακα από το στόμα, που έχουν ως βάση την κορτιζόνη. Αν οι πολύποδες μειωθούν ή εξαφανιστούν, συνίσταται παρακολούθηση και προσαρμογή της θεραπείας. Αν δεν σημειωθεί υποχώρηση τότε γίνεται χειρουργική αφαίρεση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: τον ενδοσκοπικό έλεγχο στο ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο και την αξονική τομογραφία των παραρρινίων κόλπων (CT sinuses). Το ιστορικό είναι φυσικά πάντα πολύτιμο όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να μας δώσει

 

 

ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ Η ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΡΙΝΙΩΝ (F.E.S.S);

Είναι μια νέα μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης με κάμερα μέσα από τη μύτη, χωρίς εξωτερικές τομές. Στόχος είναι να διορθώσει ανατομικές ανωμαλίες που οδηγούν στην επίμονη φλεγμονή/μόλυνση και να αφαιρέσει την παθολογία με ένα λιγότερο ακρωτηριαστικό τρόπο. Σε γενικές γραμμές, πραγματοποιείται διάνοιξη/μεγέθυνση των στομίων των παραρρινίων κόλπων, καθαρισμός από τις εκκρίσεις και αφαίρεση των πολυπόδων.

 

Η επέμβαση γίνεται με ολική νάρκωση και με χρήση ενδοσκοπίων-κάμερας-monitor, η διάρκεια της είναι περίπου 40 λεπτά με 2 ώρες ανάλογα με το πρόβλημα. Ταυτόχρονα μπορεί να γίνει διόρθωση του διαφράγματος και επέμβαση στις ρινικές κόγχες. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούνται γάζες μέσα στην μύτη που αφαιρούνται μετά από μια βδομάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

H επέμβαση αυτή στα χέρια κάποιου έμπειρου ιατρού είναι ασφαλής. Ανάλογα με την έκταση της επέμβασης μπορεί μετεγχειρητικά να γίνουν κάποιες ουλές μέσα στην μύτη (στη διάρκεια της επούλωσης) ή να παρατηρηθεί αιμορραγία κατά διαστήματα. Ο πόνος και η πίεση ή και μούδιασμα στο πρόσωπο συνήθως υπάρχουν τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση. Εκκρίσεις από την μύτη μπορεί επίσης να παρατηρηθούν τις πρώτες 2-4 βδομάδες. Σπανιότερες επιπλοκές είναι οι εκχυμώσεις γύρω από τα μάτια ή αιμάτωμα και διπλή όραση λόγω επηρεασμού των οφθαλμικών μυών. Άλλη σπάνια επιπλοκή είναι η διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού που συνήθως είναι παροδική.

 

 

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Ο ασθενής νοσηλεύεται για ένα βράδυ μετά την επέμβαση και κατόπιν παίρνει εξιτήριο. Προληπτικά τις πρώτες μέρες χορηγούνται αντιβιοτικά και ταυτόχρονα παυσίπονα/ αντιφλεγμονώδη όταν χρειζονται. Στο σπίτι δίνονται οδηγίες για πλύσεις της μύτης με θαλασσινό νερό/φυσιολογικό ορό και τοποθέτηση ρινικής αλοιφής, 3 φορές την μέρα για έναν περίπου μήνα. Λόγω των εκκρίσεων που παρατηρούνται μετεγχειρητικά συνίστανται και κάποιοι καθαρισμοί στο ιατρείο.

 

 

ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΡΙΝΙΚΟΙ ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ
 
 
ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο πειρασμός για μια ανάσα δροσιάς από το κλιματιστικό είναι μεγάλος το καλοκαίρι, ειδικά όταν ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο. Όμως ουδέν καλόν αμιγές κακού...

 

Το να βάζουμε το κλιματιστικό πολύ χαμηλά ενδέχεται να εξασθενίσει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς στη μύτη και στον λαιμό. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, υπολογίζεται μάλιστα ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό για τα κρυολογήματα και τους πονόλαιμους του καλοκαιριού.

 

Μάλιστα, αυτές οι λοιμώξεις διαρκούν συνήθως περισσότερο το καλοκαίρι απ’ ό,τι τον χειμώνα – μια φαρυγγίτιδα π.χ. που κανονικά θα υποχωρούσε σε μερικές μόνο μέρες, το καλοκαίρι μπορεί να επιμείνει επί δύο εβδομάδες.

 

Ο πλημμελής καθαρισμός των κλιματιστικών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία ιδιαίτερα όσων πάσχουν από αλλεργίες, ρινίτιδες, ωτίτιδες ή ιγμορίτιδες. Γενικά συνιστάται στους πάσχοντες από χρόνια ή υποτροπιάζοντα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα να αποφεύγουν τους κλιματιζόμενους χώρους, διότι ο κίνδυνος υποτροπής είναι πολύ μεγάλος.

Ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης (θεωρείται ότι ταλαιπωρεί μέχρι και 30% των εγκύων) είναι η ρινική συμφόρηση (βουλωμένη μύτη). Η κατάσταση αυτή δεν θεωρείται ότι έχει σχέση με αλλεργίες ή κάποια ίωση και είναι γνωστή και ως ‘ρινίτιδα της εγμυμοσύνης’.

 

Πρώιμα σημεία της πάθησης αυτής εμφανίζονται ήδη από τον 2ο μήνα της εγκυμοσύνης και επιδεινώνονται σταδιακά. Τα συμπτώματα υποχωρούν αμέσως μετά τον τοκετό και εξαφανίζονται τελείως στις 2 βδομάδες μετά τον τοκετό. Τα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων ορμονών, αλλά και η αύξηση του συνολικού όγκου αίματος του σώματος στην διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούν οίδημα των βλεννογόνων της μύτης και καταρροή.

 

Για αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής συστήνονται τα ακόλουθα μέτρα:

 • Λήψη άφθονων υγρών.

 • Εισπνοή υδρατμών, πχ. κατά τη διάρκεια ενός ζεστού μπάνιου.

 • Τοποθέτηση του μαξιλαριού πιο ψηλά κατά την διάρκεια του ύπνου, πχ. με ένα 2ο μαξιλάρι ή μια τυλιγμένη πετσέτα.

 • Πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό ή σπρέι θαλασσινού νερού.

 • Χρήση ενός εξατμιστή νερού (humidifier ή vaporizer) για ενυδάτωση του βλεννογόνου της μύτης στη διάρκεια του ύπνου.

 • Αποφυγή ερεθιστικών ουσιών, πχ. διαφόρων οσμών, καπνού, σκόνης που μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω την μύτη.

 

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα πάλι δεν υποχωρήσουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποσυμφορητικό σπρέι ρινός (προσοχή στο να μην γίνει κατάχρηση πέραν των 5-7 ημερών) ή και σπρέι κορτιζόνης (κάποια από τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή στη διάρκεια του 2ου-3ου τριμήνου). Ακόμα, μπορεί να γίνει και μια καυστηρίαση των ρινικών κογχών με τοπική αναισθησία, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

ΡΙΝΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
 
ΑΜΥΓΔΑΛΕΚΤΟΜΗ ΜΕ ΚΥΤΤΑΡΟΛΥΣΗ (COBLATION)
 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΜΥΓΔΑΛΕΚΤΟΜΗΣ ΜΕ ΚΥΤΤΑΡΟΛΥΣΗ (Coblation)

 

Πλεονεκτήματα:
1. Περιορισμένη βλάβη στον περιβάλλοντα υγιή ιστό.
2. Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
3. Ταχύτερη επούλωση των πληγών.
4. Ταχύτερη επιστροφή στην κανονική δίαιτα.
5. Μικρότερα ποσοστά μετεγχειρητικής αιμορραγίας.

ΒΟΥΛΩΜΕΝΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ;

 

Όλοι, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, έχουμε νιώσει τα αυτιά μας να βουλώνουν ή έχουμε αισθανθεί ελαφρύ πόνο κατά τη διάρκεια της πτήσης. Τα φαινόμενα αυτά είναι πιο συνηθισμένα κατά την προσγείωση και οφείλονται στις μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης σε σχέση με την πίεση στο αυτί. Σε αρκετούς επιβάτες τα ενοχλήματα αυτά είναι εξαιρετικά δυσάρεστα.

Κάποιοι απλοί τρόποι για να μειωθούν οι ενοχλήσεις αυτές είναι οι ακόλουθοι:
- Πίνετε υγρά κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η κατάποση ανοίγει την ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία ευθύνεται για την εξισορρόπηση των πιέσεων μέσα και έξω από το αυτί.
- Χρήση καραμέλας ή τσίχλας, για τον ίδιο ρόλο.
- Χρήση της μεθόδου Otovent (ρωτήστε στο φαρμακείο) και Valsalva (ο συνήθης τρόπος τον οποίο χρησιμοποιούν οι δύτες κατά τις εξισώσεις τους), οι οποίες επίσης εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.
- Μικρά παιδιά τα οποία παρουσίασαν πόνο στα αυτιά στο παρελθόν μπορούν να πάρουν σιρόπι Panadol ή Calpol μισή ώρα περίπου πριν την απογείωση, να χρησιμοποιήσουν πιπίλα, να θηλάσουν ή να πίνουν νερό με το μπιμπερό, κυρίως στη διάρκεια της προσγείωσης.
- Η χρήση αποσυμφορητικών σπρέι ή σταγόνων (Otrivin, Nasoxyl, Triofan) μπορεί επίσης να βοηθήσει και μπορεί να αρχίσει ήδη από την προηγούμενη μέρα και κυρίως μισή ώρα πριν την απογείωση.

Στην περίπτωση κρυολογήματος, ωτίτιδας ή ιγμορίτιδας πριν την πτήση, συνίσταται επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο τουλάχιστον 3 μέρες πριν την πτήση, για τη λήψη των κατάλληλων προληπτικών και θεραπευτικών οδηγιών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συμπτωμάτων από τα αυτιά στη διάρκεια του ταξιδιού.